Ny lag om internationella sanktioner skärper kraven på finansiella aktörer
Från och med den 10 juni 2025 gäller en ny svensk lag som genomför EU:s sanktionsdirektiv. Syftet med regelverket är att säkerställa att de sanktioner som beslutats inom unionen – såsom frysning av tillgångar, handelsrestriktioner och inreseförbud – efterlevs på ett likvärdigt sätt i samtliga medlemsländer. I och med lagen kriminaliseras överträdelser som tidigare i vissa fall hanterades som bristande regelefterlevnad. Reglerna får därmed ökad skärpa och en tydligare rättslig förankring, vilket direkt påverkar verksamhetsutövare i den finansiella sektorn.
Lagen innebär ett skifte – inte bara för hur överträdelser hanteras, utan även för hur finansiella företag och fintech förväntas arbeta förebyggande med efterlevnad av sanktionsregelverket. Det ställer högre krav på dokumentation, styrning och spårbarhet i sanktionshanteringen.
Så påverkas verksamhetsutövare i finansiell sektor
För banker, betaltjänstleverantörer, värdepappersbolag och andra aktörer under Finansinspektionens tillsyn är de nya reglerna särskilt relevanta. Här är de viktigaste förändringarna att beakta:
- Skärpta straffrättsliga påföljder införs för den som bryter mot EU:s sanktionsåtgärder.
- Även mindre allvarliga överträdelser kan nu utgöra brott, vilket ökar riskexponeringen.
- Fyra nya brottsrubriceringar skapas (sanktionsförseelse, sanktionsbrott, grovt sanktionsbrott och upprepat sanktionsbrott)
- Medverkan i form av försök eller medhjälp kriminaliseras i vissa fall.
- Vissa myndigheter får skyldighet att vidarebefordra misstankar till brottsbekämpande instanser.
Den som tillämpar eller kontrollerar sanktionsåtgärder i en finansiell organisation behöver nu säkerställa att interna riktlinjer och kontroller är tillräckliga för att förhindra såväl oavsiktliga som systematiska överträdelser. Särskilt viktigt är det att:
- Granska och vid behov uppdatera flaggningen i sanktionsslagningen och KYC-rutiner.
- Dokumentera interna bedömningar vid hantering av transaktioner som potentiellt är relaterade till sanktionerade individer eller organisationer.
- Säkerställa att ansvarsfördelningen är tydlig i processerna för sanktionsefterlevnad.
- Utbilda medarbetare, särskilt de i operativa roller, i det nya regelverkets innebörd.
- Etablera eller revidera rapporteringsvägar internt vid upptäckta avvikelser.
Lagen innebär att även mindre överträdelser – som tidigare inte var kriminaliserade – nu kan bedömas enligt straffrättsliga regler. Detta förändrar riskbilden och ökar behovet av ett robust och spårbart compliancearbete.
På Morling Consulting biträder våra jurister finansiella verksamheter med att anpassa sina rutiner för efterlevnad av sanktionsregleverket till gällande rätt och säkerställa att både processer och kontroller håller förväntad standard.